Introductie

Monique Gilbert begon met traditioneel quilten in 1984 in België, een land zonder quilt traditie. Snel maakte zij haar eigen designs.
Door de samenwerking met “de Kunstbank” in 1989 kwam zij tot het besef dat er nog veel werk te doen was voor het promoten van quilts als kunst.  Zij coördineerde Europa Quilts 1 en 2 in Leuven en is mede oprichter van Q.Art Belgium een netwerk voor quilt kunstenaars in België.

Zij gebruikt stoffen uit haar voorraad (commerciële, hand geverfd, gezeefdrukt, gestempeld en niet-traditionele stoffen). Alle Art Quilts zijn machinaal gemaakt. Wanneer zij aan een project werkt is het haar missie om alleen materiaal uit haar voorraad te gebruiken. Zij zegt: “Soms moet ik daardoor mijn initieel idee laten varen. Dikwijls is dit dan een beter design. De hedendaagse quilts gemaakt door Monique Gilbert worden tentoongesteld in Europa, USA, Australië en Japan. Haar passie is nieuwe technieken aanleren aan gelijkgezinde quilters. Monique is lid van SAQA en haar Artquilts worden regelmatig geselecteerd voor reizende tentoonstellingen.